zondag 9 februari 2014

Leren lezen kern 7


Ouderpagina 7

Steeds beter lezen

In de kernen 1 tot en met 6 heeft uw kind alle letters geleerd. In principe kan het nu eenvoudige eenlettergrepige woorden lezen. Alleen moet het herkennen van woorden nu nog worden versneld en geautomatiseerd.

In de kernen 7 tot en met 12 leert uw kind woorden lezen die wat moeilijker zijn. Dit zijn de lastige eenlettergrepige woorden zoals kist, drop, hond, slang, bank, springt, meeuw, ja, zo en woorden van twee en drie lettergrepen. Ook oefent uw kind om niet meer spellend te lezen. Die lastige eenlettergrepige woorden worden niet allemaal tegelijkertijd aangeboden en geoefend. Ze zijn verdeeld over verschillende kernen.
Samen bezig zijn
Hier volgen tips om samen bezig te zijn met de kennis die uw kind tijdens het leesonderwijs heeft opgedaan.

Uw kind kan nu alle eenvoudige teksten op AVI-niveau 1 lezen. Maak het enthousiast voor lezen door regelmatig samen naar de bibliotheek te gaan. Daar hebben de AVI-1-boekjes een herkenbare kleur. Vaak staan deze boekjes bij de boeken voor beginnende lezers. Voor uw kind is betrokkenheid belangrijk, wanneer het zelf een boek leest. Praat daarom samen over het boek of laat uw kind een stukje hardop voorlezen.

Uw kind leert de hoofdletters. Na deze kern kan het dus ook boekjes lezen waarin hoofdletters voorkomen. Misschien hebt u een ABC-prentenboek of kunt u er een lenen in de plaatselijke bibliotheek. Uw kind zal de hoofdletters nu zeker herkennen.

Het toetsenbord van uw computer heeft ook hoofdletters. Mogelijk hebt u gebruikgemaakt van een eerdere suggestie om de letters van het toetsenbord met doorzichtig vershoudfolie en stickertjes te voorzien van kleine letters. Dat hoeft nu niet meer.

Hebt u nog een oude typemachine of kunt u die op de kop tikken? Uw kind zal het zeker erg leuk vinden, als het in de eigen speelhoek een typemachine heeft waarop het ongedwongen kan typen. En ook nu zijn de hoofdletters van het toetsenbord geen probleem.

Het bekende Pim-pam-pet-spel maakt gebruik van hoofdletters in de draaischijf. Waren die letters tot nu toe te moeilijk? Het spel is vanaf dit moment zeker geschikt!

En ten slotte een knutseltip. Maak samen met uw kind van brooddeeg hoofdletters en bak ze. Versier elke hoofdletter met een klein voorwerp waarvan het woord met die letter begint. Dit levert een aardig alfabet op. Als u het in een lijst plakt, hebt u een heel aardige en leerzame wanddecoratie.


Leuke materialen in bibliotheek en boekwinkel
In de meeste bibliotheken en boekwinkels is een aparte plank met materiaal voor beginnende lezers. Leuk om ook thuis bezig te zijn met de ontdekkingen die uw kind op school doet. Er zijn samenleesboeken, spelletjes, voorleesboeken, groeiboeken, audio-cd's, kleurboeken, spelleerbloks en cd-roms. Allemaal afgestemd op het niveau van uw kind.

Geschikt voor deze periode:

- Versjesboek daan gaat naar de maan, geschreven door Koos Meinderts, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8183.x

- De maan en de fee (serie ik lees!), geschreven door Frank Smulders, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.4647.3

- Van een boom en een put (serie ik lees!), geschreven door Hans Kuyper, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 7525.2
- Maantjes serie 7, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.7854.5:
- Spetter, serie 1 voor leerjaar 1, uitgeverij Zwijsen:

- Ster, serie 1 voor leerjaar 1, uitgeverij Zwijsen

donderdag 6 februari 2014

Belangrijke data voor de komende periode...

07/02 rapport
11/02 oudercontact op uitnodiging
12/02 ped. werkdag = geen school voor de leerlingen
14/02 Dikke-truiendag en Valentijn!
17/02 zwemmen
19/02 l..........feest...!!
24/02 zwemmen
25/02 carnaval in de klas
28/02 pannenkoeken

woensdag 5 februari 2014

De klok

Even wat verduidelijking over het kloklezen. We leren dit jaar uur en halfuur. Dit is leerstof voor het eerste leerjaar. We hebben kennis gemaakt met de wijzers; grote wijzer, kleine wijzer maar geen minuutwijzer. Ook nog geen digitale klok, alleen kennismaking.

De notatie is heel belangrijk! We noteren steeds 5 uur en niet gewoon 5 en ook niet vijf uur in woorden geschreven. Lukt het niet, help liever niet zelf, maar noteer het bovenaan op het blad, dit om frustraties te vermijden. De klok is en blijft een moeilijke materie, maar we zullen nog héél veel oefenen in de klas. Hopelijk zijn dit nuttige tips om rekening mee te houden,


Groetjes,
 
Juf Kim