donderdag 17 oktober 2013

Wat leren we in kern 3?

 
 


Kern 3Kern 3

doos-poes-koek-ij



In deze kern leert uw kind.

Letters: d - oe - k - ij - z
Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep
Herhaling van de letters van kern 1 en 2

Woorden en zinnen

Uw kind is bij het begin van kern 3 alweer een week of zeven in leerjaar 1. Steeds meer woorden kunnen worden gelezen. Uw kind leert niet alleen nieuwe letters en woorden, maar oefent deze ook op verschillende manieren. Een voorbeeld van zo'n oefening is het invullen van letters in woorden waarin een letter ontbreekt. Bij het stukje ‘-en’ kan het kind kiezen uit b, p en r om er een compleet woord van te maken. Het plaatje dat naast het woord afgebeeld wordt geeft aan welk woord bedoeld is (ben, pen of ren).
Uw kind leest ook al korte zinnen
Uw kind leest ook al korte zinnen.
ik eet een vis.
een kip en een aap.
tim zit bij een boom.

Veilig en vlot gaat ook deze keer terug mee met de blauwe kaarten. Wisselrijtjes lezen is dus de boodschap.

 





















donderdag 10 oktober 2013

Nog enkele data voor oktober...

14/10: zwemmen
15/10: in de namiddag toneelvoorstelling in het SVC
18/10: dag van de jeugdbeweging: je mag in je outfit naar school komen!
24/10: rapport 1e leerjaar
25/10: duidingsmoment 14.20u
26/10 - 03/11: herfstvakantie!
04/11: zwemmen

dinsdag 8 oktober 2013

LUISJES GESPOT!!!!

Luizen uitroeien! Zo doe je het!

Afbeelding van mama die de haren wast van haar dochter (natkammethode)Een nieuw schooljaar, een nieuwe luizenplaag. Ook al ben je uiterst hygiënisch, elk kind kan op een dag thuiskomen met luizen. Met deze tips ben je snel van de beestjes af. Download de handleiding met foto’s.
Je vindt ze hier in andere talen.


Luizen? Zo roei je ze uit!

Vooraf!
  • Zijn er luizen gesignaleerd, gebruik dan niet elkaars muts, petje, sjaal, das, haarspeldjes, borstel en kam.
  • Hang jassen niet te dicht bij elkaar of gebruik een plastic zak of luizententje.
  • Controleer de haren regelmatig bij iedereen in huis en vergeet jezelf niet.
  • Het is totaal zinloos om de haren preventief te behandelen met chemische producten.
  • Merk je luizen op bij je kind. Verwittig dadelijk de school!
Wat is een goede luizenkam?
  • De afstand tussen de tanden van de kam moet zo fijn mogelijk zijn. (0,2 mm) zijn. Als de tanden verder uit elkaar staan, glippen de luizen ertussen. Als ze te dicht bij elkaar staan, wordt het te moeilijk om het haar te doorkammen.
  • De tanden zijn het best ruitvormig of rechthoekig, op deze manier worden de luizen beter tussen de tanden geklemd. Gebruik geen kam met ronde tanden.
  • Je kiest het best voor een metalen kam.
De natkammethode: download de handleiding
  1. Was het haar met gewone shampoo boven de wasbak. Vind je nu al luizen?
  2. Breng veel conditioner in het haar en laat even inwerken
  3. Kam de knopen uit het haar met een gewone kam
  4. Kam het haar van achter naar voor met een luizenkam tegen de schedelhuid aanJe kind zit met het hoofd voorover gebogen.
  5. Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor, van links naar rechts en van rechts naar links. Zorg ervoor dat de kam altijd in contact komt met de hoofdhuid, want de luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid.
  6. Kijk goed achter de oren en in de neklijn. Warme en vochtige plaatsen bieden luizen de beste overlevingskansen.
  7. Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een (witte) servet of keukenrol en controleer op luizen.
  8. Laat je kind nu rechtop zitten en het hoofd achterover buigen. Spoel het haar goed, zodat alle conditioner uit het haar is.
  9. Kam het haar met een gewone kam naar achter,
  10. Kam nu met de luizenkam van voorhoofd naar nek. Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor. Veeg telkens af aan de servet.
Bekijk hieronder het filmpje van TV.Klasse over de natkammethode.

Luizen? Dat krijg ik niet!

Wie?
Iedereen van het gezin moet gecontroleerd worden. Een behandeling volstaat bij wie levende luizen gevonden zijn
Hoe lang?
  • Je moet per beurt minstens een kwartier kammen
  • Controleer wekelijks het hoofd op een nieuwe besmetting met de natkammethode.
  • Zonder bloed kunnen luizen maximum 1 à 2 dagen overleven. Neten kunnen 10 dagen overleven. Laat de verkleedkoffer dus enkele weken links liggen om hem terug luizenvrij te maken.
Reinigen?
  • Kammen en toebehoren kan je met een tandenstoker schoonmaken of 30 seconden in water van 60°C dompelen.
  • Was mutsen, sjaals, haarbanden, beddengoed (vooral kussenslopen), knuffels in warm water (5O°-60°).
Luizenshampoos?
  • Hoofdluizen raken resistent tegen de meest gebruikte chemische producten.
  • Gebruik ze nooit preventief.
Luizen weghouden?
  • Blijf gedurende 14 dagen meerdere keren per week de haren uitkammen met een luizenkam.
  • Controleer nadien wekelijks het hoofd op een nieuwe besmetting

donderdag 3 oktober 2013

Bosuitstap Beisbroek

Vanmorgen verkenden we het bos van Beisbroek. Onze stagiaire, juf Amélie, had een leuke wandeling voorbereid. Aan de hand van het spannende verhaal van kabouter Wouter, zochten we naar zijn verloren broertje, maar we moesten oppassen voor de trol...! We beantwoordden vraagjes en zochten naar paddestoelen, eikels, blaadjes en kwamen zelfs onderweg de echte boswachter tegen! Ook om te spelen is dit dé ideale plek, misschien eens een tip om nog eens terug te gaan met het ganse gezin...? Foto's via de link 'activiteiten'.

dinsdag 1 oktober 2013

Splitsingen tot 5!

We oefenen elke dag de splitsingen tot 5. Je kan via de link, op een leuke website, ook online oefenen!
http://www.computermeester.be/fotosplitsing.htm

Ouderbrief 2 i.v.m. het leren lezen.

Ouderpagina 2
na ongeveer 4 weken leesonderwijs
Woorden en letters
Uw kind heeft nu ongeveer vier weken leesonderwijs gevolgd en is  al aan kern 2 toe. Het kan inmiddels al een aantal woorden en letters lezen. De letters van kern 1 zijn bekende letters geworden. De komende weken komen daar nieuwe letters bij met behulp van woorden die passen bij het thema.

In de eerste maanversie zijn de letters i - m - r - v - s – p bekende letters geworden. De letters t – n – b – oo – aa komen daarbij met behulp van de woorden: teen, neus, buik, oog, aap.

Kinderen krijgen deze woorden aangeboden met behulp van een verhaal dat verteld wordt bij een reuzenleesboek. Hakken en plakken
Uw kind krijgt niet alleen een grotere letterkennis, maar werkt op school ook aan de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen lezen: woorden in stukjes hakken (letters of klanken) en die stukjes weer aan elkaar plakken tot een woord.

Met behulp van de tot nu toe geleerde letters kunnen ook andere woorden worden gemaakt dan bovenstaande woorden, bijvoorbeeld: vaar, kaas, pit, raam, boos. Dat is een ontdekkingsreis met steeds meer ontdekkingen en uitdagingen.

Wat is er voor uw kind leuker dan thuis te laten zien wat het allemaal al kan? Het is belangrijk dat uw kind zelfvertrouwen krijgt bij het lezen. Spreek daarom altijd uw waardering uit over de leespogingen en de schrijfsels van uw kind, ook al gaat er nog wel eens iets mis.
Samen bezig zijn
Hier volgen tips om samen bezig te zijn met de kennis die uw kind tijdens het leesonderwijs heeft opgedaan. Vraag steeds aan uw kind welke letters het op school heeft geleerd. Deze woorden zijn immers samengesteld uit de letters die in kern 1 en 2 van Veilig Leren Lezen zijn aangeboden. U zult verbaasd zijn hoeveel ze al kunnen!

Zet de woorden in de computer en druk ze af. Laat uw kind de lange rij met geprinte woorden verschillende keren hardop verklanken.

Misschien wil uw kind zelf ook woorden typen op de computer. Op het toetsenbord staan echter hoofdletters, terwijl veel kinderen alleen maar kleine letters kennen. Daarom is het een leuk idee om op de toetsen gekleurde stickertjes te plakken, waarop de kleine letters zijn geschreven. Leer uw kind wel, dat het voor de letter -aa- twee keer de a-toets moet intikken.

Als uw kind van schrijven, tekenen, knippen en plakken houdt, kunt u van een simpel schriftje een letterboek maken. Schrijf op elke bladzijde van het schriftje een van de letters van kern 1 en 2 van de versie die op de school van uw kind wordt gebruikt. Laat uw kind op elke pagina tekeningetjes maken, plaatjes plakken en woordjes schrijven waarin die letter voorkomt. Bij de letters -aa- en -oo- mag u ook woorden goedkeuren waarin de open lettergreep voorkomt (bijvoorbeeld 'raamen' in plaats van 'ramen'). Uw kind gaat immers alleen nog maar op de klank af.

Speel een leuk spel met de letters die uw kind al kent. Maak letterkaartjes, bijvoorbeeld door stukjes karton van twee bij twee centimeter te knippen. Schrijf op elk kaartje een letter. Leg de kaartjes met de achterkant naar boven op tafel. Geef iedere speler pen en papier. Pak een zandloper of eierwekker om de speeltijd te begrenzen. Het spel kan nu beginnen. Een kind mag vijf letters omdraaien. Als daar geen klinker bij is, mag het extra kaartjes omdraaien totdat -aa- of -oo- gevonden is. Laat het kind de letters benoemen. Draai daarna de zandloper om of stel de eierwekker in op drie minuten. Geef de spelers de opdracht zoveel mogelijk woorden op te schrijven. Als de tijd om is, stopt iedereen met schrijven. De spelers wisselen nu hun blaadjes uit. Ze lezen en beoordelen elkaars woorden. Ieder goed woord is een punt waard. Hoeveel woorden kunnen de spelers binnen de gegeven tijd maken?
Leuke materialen in bibliotheek en boekwinkel
In de meeste bibliotheken en boekwinkels is een aparte plank met materiaal voor beginnende lezers. Leuk om ook thuis bezig te zijn met de ontdekkingen die uw kind op school doet. Er zijn samenleesboeken, spelletjes, voorleesboeken, groeiboeken, audio-cd's, kleurboeken, spelleerbloks en cd-roms. Allemaal afgestemd op het niveau van uw kind.
Geschikt voor deze periode:

- Samenleesboek ik ben aap, geschreven door Nanda Roep, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8585.1

- Samenleesboek roos met een oog, geschreven door Truus van de Waarsenburg, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8054.x

- Samenleesboek een buik voor maan, geschreven door Daniëlle Schothorst, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.7726.3

- Maan-roos-vis-boekjes, serie 2, geschreven door diverse kinderboekenauteurs, uitgeverij Zwijsen. ISBN 90 276 2144 6

- Maan roos vis voorleesboek, met verhalen van Frank Herzen, Els Pelgrom en anderen, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3055.0

- Het grote maan roos vis letterspel, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3059.3

- Maan roos vis liedjes (audio-cd), uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3767.9

- Spelen met maan-roos-vis (cd-rom), uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.4398.9

- Maan roos vis, diverse kleurboeken en speelbloks, verkrijgbaar bij de boekhandel

- Maantjes serie 2, uitgeverij Zwijsen ISBN 90 276 7594 5

- Raketjes serie 2 ,uitgeverij Zwijsen