vrijdag 22 november 2013

Uitstap 'Week van de smaak'

Gisteren vertoefden we in Duin & Zee. We maakten kennis met de keuken van 'De dolle zalm'! Na het wassen van de handen kregen we een koksmuts opgezet en werden we in 3 groepen verdeeld. Het eerste groepje mocht het hapje klaar maken. Het werd een toast met grijze garnalen en kruiden en een toastje met verse, zelfgemaakte groene pesto van de zandrucola die geplukt werd in de duinen! Het tweede groepje mocht het hoofdgerecht prepareren. De kabeljauw werd geplet samen met de aardappelpuree, de pijpajuintjes , de erwtjes en daar werden dan hamburgertjes van gemaakt. Iedereen had zijn taakje! Het laatste groepje mocht het dessert klaar maken. Met de confituur van de duindoorn, gemalen speculoos, mascarpone en heerlijke slagroom toverden we een super lekker dessert uit onze mouw! Daarna mochten we nog eens op zoek in de duinen en op het strand naar al dat lekkers die ook bruikbaar is om mee te koken. En als laatste... smullen maar! Meer leuke foto's via de link!

Busje komt zo...

Onze bus doet het fantastisch! Vraag maar eens aan je kapoen... Welke meiden of jongens stappen er op of af????

Lessen over het milieu

Elk jaar opnieuw komen de jongens en meisjes van het 6e leerjaar ons een les brengen over het milieu. De kinderen van onze klas waren dolenthousiast en luisterden en keken vol bewondering. We leerden weeral heel wat bij tijdens de quiz die ze hadden voorbereid. Een dikke pluim voor de 6e klas!

spelletjesnamiddag 'Haan op Stelten'

Dinsdagnamiddag kwam n.a.v. ons thema 'Sint', de dame langs van Haan op Stelten. Deze winkel in De Haan is gespecialiseerd in leerrijke en duurzame spelletjes en een fervente voorstander van HABA. Onze klas is (door de komst van de Sint ;) ) al serieus uitgerust met HABA-spelletjes. Met de komst van de goede Sint op 6 december hopen we uiteraard dat hij opnieuw ons klasje niet vergeet. Nu weten we ten minste al wat onze favoriete spelletjes zijn! Jullie krijgen volgende week ook allemaal een reclamefolder mee van Haan op Stelten, kwestie van ideeën te hebben hé...

Mededeling

Liefste mama's en papa's,

Maandag a.s. komt de schoolfotograaf langs. Vermits jullie kapoentjes er altijd piekfijn bijlopen, hoef je uiteraard niets speciaals te doen! Alleen een big smile zal de foto doen schitteren!

dinsdag 19 november 2013

Week van de smaak: proevertjes!!!

Vanmorgen hielden we een proevertjesstand! Velen hadden al gezellig thuis gerechtjes klaargemaakt en wisten perfect welke ingrediënten ze nodig hadden om hun heerlijke pareltjes te presenteren! Anderen demonstreerden het voor ons! We kregen heel wat lekkers voorgeschoteld! Van tomatensoep met balletjes, worstenbroodjes, citroentaart, appelcake, marmercake, fruitcocktail, chocopudding, broodpudding tot toastjes met verse grijze garnalen toe! Van een rijk smakenpalet gesproken! We hebben geproefd, gesmuld en genoten! Foto's vind je terug via de link op de schoolwebsite/activiteiten.

https://plus.google.com/photos/109918221773927046191/albums?banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/109918221773927046191/albums?banner=pwa&gpsrc=pwrd1


Hij komt...Hij komt...

Ons lijstje is af! Met al onze wensen schreven we een leuke brief naar de Sint. Hopelijk krijgen we allen waar we stilletjes op hopen... En nu de brief naar de post brengen en wachten tot 6 december!

donderdag 14 november 2013

Hoekenwerk...

Samenwerken = groepsgevoel stimuleren

Deze namiddag speelden we leerspelletjes in groepjes. We deden dit a.h.v. een doorschuifsysteem. Bij het ene spel kwam de vraagstelling heel duidelijk aan bod, bij het ander lag de nadruk meer op het samenwerken, dan weer een geheugenspel, een spel om het lezen te bevorderen, enz... We hadden alvast dolle pret! Leren kan toch oh zoooooo leuk zijn op zo'n speelse manier!














ouderbrief 4 i.v.m. het leren lezen

Ouderpagina 4
De woorden lenen zich om rondom het thema ‘wonen’ en ‘bos’ allerlei activiteiten te ondernemen. De letters h – e - w – o – a – u komen daarbij met behulp van de woorden: huis, hek, weg, bos, tak, hut.

Uw kind leert niet alleen nieuwe woorden en letters, het doet ook belangrijke oefeningen. In deze kern leert uw kind bijvoorbeeld het lezen van werkwoorden met de derde-persoons-t, zoals: 'loopt', 'maakt' en 'rent'. U zult merken dat uw kind steeds meer en beter leert lezen. Vertel hoe knap u dat vindt.

Uw kind leert niet alleen nieuwe woorden en letters, het doet ook belangrijke ontdekkingen. Uw kind gaat steeds meer ontdekken waar lezen eigenlijk toe dient: je kunt genieten van een verhaal, je kunt informatie opzoeken in een boek of een gids en je kunt elkaar op papier een boodschap doorgeven! Het eerste spel bij “Samen bezig zijn’ ondersteunt de laatste functie van lezen en schrijven.
Samen bezig zijn
U heeft een paar kleine blaadjes papier nodig. U schrijft een opdracht op een blaadje, bijv. 'tik een oor aan'. Uw kind leest de zin en voert uit wat het leest. Dan mag uw kind een opdracht opschrijven die u uit moet voeren. Zinnetjes die mogelijk zijn met de letters en woorden die uw kind heeft geleerd zijn:

tik een oog (oor, buik, neus, been, voet) aan.

kijk naar mijn teen (oor, buik, neus, been, voet).

Wanneer uw kind de w heeft geleerd, kunt u elkaar de lichaamsdelen ook laten aanwijzen: wijs een teen (oor, buik, neus, been, voet) aan.

Hier volgen tips om samen bezig te zijn met de kennis die uw kind tijdens het leesonderwijs heeft opgedaan. Vraag steeds aan uw kind welke letters het op school heeft geleerd. Schrijf die letters thuis ook op kaartjes die u in een (koelkast)doosje bewaart; dan bent u er zeker van dat u de spelletjes met de goede letters speelt.

Een verlanglijstje schrijven

Misschien hebt u ze al in huis, de speelgoedboekjes die de periode van Sinterklaas aankondigen. Binnenkort zal uw kind intensief bezig zijn met de spannendste gebeurtenis van het jaar. En al snel zal het beginnen met het maken van een verlanglijstje. U kunt uw kind helpen bij het maken van zo’n lijstje. Meestal knippen kinderen uit een van de boekjes de afbeeldingen van hun favoriete speelgoed. Nu uw kind al zoveel letters kent, is het ook aardig om samen een verlanglijstje te schrijven. Laat uw kind zoveel mogelijk letters van een woord opschrijven. Alleen als het een bepaalde letter echt niet weet, kunt u het woord voorschrijven. Let nog niet op spelfouten. ‘Hond’ wordt waarschijnlijk met een –t- geschreven (hont) en ‘trein’ krijgt opeens een lange -ij- (trijn). Laat dat gerust staan. Het brengt geen schade toe aan het latere spellingniveau. Uw kind kent de klanken immers alleen nog maar volgens de geleerde letters. Daarom zal het alle woorden precies zo schrijven zoals ze worden uitgesproken. Corrigeren ontmoedigt op dit moment alleen maar het spontaan schrijven.

Prentenboeken lezen

Het lezen van prentenboeken is vooral in de fase van de kleutergroepen erg in trek. Vaak komen ze ook nu nog wel uit de kast. Kinderen smullen vaak voor de tiende keer nog van een verhaal. Nu uw kind echter al heel wat letters kent, kunt u het zo nu en dan een woord of een stukje van de tekst laten lezen. Soms herinnert een kind zich de tekst nog en herkent het zelfs een lang woord al aan een aantal letters. Een leuke ervaring!

Rijmpjes maken

In deze periode zijn rijmpjes en versjes aan de orde van de dag. Probeer eens met uw kind rijmwoorden te maken, zinnen met rijmwoorden te bedenken of zoveel mogelijk rijmwoorden bij een startwoord te bedenken. Ook hier moet u vooral op de uitspraak letten en niet op de schrijfwijze. Dus 'zijn' rijmt op 'trein' en 'mand' rijmt op 'klant'. Laat uw kind eens ervaren welke woorden in de bekende sinterklaasliedjes rijmen. Bedenk ook samen rijmpjes! Een speurtocht door het huis

Schrijf de volgende opdrachten op kaartjes en zet daarmee een speurtocht uit in uw huis. Aan het eind verstopt u een versnapering. En wie weet bedenkt Zwarte Piet wel hetzelfde spel bij het zetten van de schoen. Op een morgen ligt er geen snoep in de schoen maar een briefje: – kijk bij het raam ... en bij het raam ligt een briefje met de tekst: – zoek in de vaas ... en in de vaas zit een briefje met de tekst: – er zit wat in de laars ... en in de laars zit weer een briefje met de tekst: – ren maar naar bed ... en daar ligt een briefje met de tekst: – het staat op de kast.

Succes verzekerd!
Leuke materialen in bibliotheek en boekwinkel
In de meeste bibliotheken en boekwinkels is een aparte plank met materiaal voor beginnende lezers. Leuk om ook thuis bezig te zijn met de ontdekkingen die uw kind op school doet. Er zijn samenleesboeken, spelletjes, voorleesboeken, groeiboeken, audio-cd's, kleurboeken, speelleerbloks en cd-roms. Allemaal afgestemd op het niveau van uw kind.
Geschikt voor deze periode:

- Samenleesboek pas op in het bos, geschreven door Bies van Ede, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8587.8

- Samenleesboek het huis in de boom, geschreven door Lieneke Dijkzeul, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8056.6

- Samenleesboek boos van huis, geschreven door Nicolle van den Hurk, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.7728.x

- Maan-roos-vis-boekjes, serie 4, geschreven door diverse kinderboekenauteurs, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90 276 2098 9

- Maan roos vis voorleesboek, met verhalen van Frank Herzen, Els Pelgrom en anderen, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3055.0

- Het grote maan roos vis letterspel, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3059.3

- Maan roos vis, diverse kleurboeken en speelbloks, verkrijgbaar bij de boekhandel

- Maantjes serie 4, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90 276 7597 x

- Raketjes serie 4, uitgeverij Zwijsen

donderdag 7 november 2013

Enkele data voor november

04/11: zwemmen
11/11: Wapenstilstand= geen school
12/11: oudercontact van 16-19u
18/11: zwemmen
21/11: uitstap n.a.v. 'week van de smaak' in Duin & Zee
23/11: feest voor de nieuwe dorpslinde!
29/11: duidingsmoment in de turnzaal