woensdag 18 december 2013

kerstfeestje!

Dolle pret in klas vanmorgen! Op kerstmuziek hielden we een pakjesronde. Daarna speelden we spelletjes, smulden we van popcorn, cake en kinderchampagne en als kers op de taart om af te sluiten aten we een heerlijke, versgebakken pannenkoek! Een leuke starter naar de feestdagen toe!
 (meer foto's via de website, link activiteiten)

nieuwjaarsbrief

Maandagmorgen zijn we gestart met het schrijven van de nieuwjaarsbrief. Wat een karwei zeg! Klamme handjes, geconcentreerde blikken en blije gezichtjes met het eindresultaat! Oef, het is gelukt! Onze eerste, zelfgeschreven nieuwjaarsbrief is een feit! Deze zomer nog een kleuter, nu al met glans zo'n brief kunnen schrijven. En, zeg nu eerlijk, wie kan daar nu niet trots op zijn?




maandag 16 december 2013

ouderpagina lezen kern 5


Kern 5

reus-jas-riem-bijl

In deze kern leert uw kind

Letters: eu - j - ie - l - ou - uu

Woorden: reus, jas, riem, bijl, hout, vuur

Uw kind kent inmiddels al heel wat letters: De komende weken komen daar nieuwe letters bij: de eu van reus, de j van jas, de ie van riem, de l van bijl, de ou van hout en de uu van vuur. Het thema van deze kern is ‘sprookjes’ of ‘verhalen en vertellingen’. De nieuwe woorden worden aangeboden in een sprookje over een reus, of in een verhaal over een verhalenverteller die verhalen vertelt over Sinterklaas, Kerst of over de winter.

De letter eu


In deze kern leert uw kind onder andere de letters bij de klanken eu - ou. Net als de reeds bekende letters ij en oe bestaan deze ‘letters’ uit twee tekens. Voor de kinderen is de eu echter één letter. U praat dus over de letter -eu-. Niet over de letters e-u.

Wisselwoorden


Uw kind krijgt elke kern oefeningen om de nieuwe letters te oefenen en toe te voegen aan reeds bekende letters. Zo leren kinderen ook woorden lezen in rijtjes. In elk woord wordt een letter vervangen door een andere letter. Dat kan de letter vooraan, in het midden of achteraan in het woord zijn. Op deze manier oefent uw kind om met letters die het kent nieuwe woorden te maken. 'Vuur' kan bijvoorbeeld worden veranderd in 'vaar', 'veer' en 'voor', maar ook in 'duur', 'muur' en 'zuur'. Oefen samen en laat uw kind wisselwoorden maken met de laatst geleerde woorden en letters.

Boekjes lezen


Uw kind kent nu bijna alle letters. Daarom kunt u in de bibliotheek alle eenvoudige boekjes lenen. De boeken zijn ingedeeld aan de hand van een codering. Meestal vind je een boekenplank voor beginnende lezers. Stimuleer de leesvaardigheid van uw kind en zoek samen regelmatig leuke boeken uit!



Muzische dag

De muzische dag rond het thema 'Kerst' was een groot succes! De kinderen werden in groepjes verdeeld en mochten deelnemen aan 3 verschillende activiteiten aan de hand van een doorschuifsysteem. Van peuter tot 6e klas, met een mix van leeftijden werd het extra leuk! Van kerstversiering maken tot wafeltjes bakken, popcornzakjes maken, bloemstukjes en muziek en dans, voor ieders wil was er wat! Het was weer een leuke, geslaagde dag!

woensdag 11 december 2013

Enkele data kortbij...

12/12/2013 muzische dag
16/12/2013 zwemmen
19/12/2013 rapport / kerstmarkt
20/12/2013 15u: kerstvakantie!!

06/01/2014: Driekoningen en terug naar school... Wie vindt de boon?

Hopla!

Dansen jullie mee met jullie kids en Sjikletta op het plus- en minlied.......? Hou dan alvast volgend jaar een gaatje vrij op woensdag in jullie agenda!

Sinterklaasfeest

Met z'n allen stapten we richting pastorie om de Sint en zijn pieten op te halen! De Sint kwam dit jaar niét met SlechtWeerVandaag maar met de brandweerwagen! De sfeer zat er al goed in! Het thema dit jaar was 'Komen Eten'. Met het optreden van Chocolaté, was het feest compleet! Jullie deden het schitterend! Het werd een supertoffe dag! Wie het leuke filmpje wil zien van het dansoptreden, kan een kijkje nemen op de facebookpagina van de klas, met dank aan de mama van Lucas die het dansje filmde!

Wat bracht de goede lieve Sint ons?

Grote verbazing maandagmorgen toen we al dat leuks en lekkers in de klas zagen staan! De Sint en zijn pieten brachten dit weekend een bezoekje aan onze klas. Al die flinke kindjes verdienden uiteraard heel wat leuks als beloning voor hun grote inzet elke dag! We kregen o.a. een nieuwe set gekleurde KAPLA-blokken mét ideeënboekje om de bouwers onder ons verder te stimuleren. Het ringlingdingspel gaat voor snelheid en inzicht, wat velen toch kan bekoren. 'Tovenaar Drakenbos' is een vernieuwd memoryspel van HABA waarbij ze goed moeten onthouden waar de juiste weg ligt om bij het kasteel te komen. Dan kregen we ook nog 'Carole', niet simpel maar supertof spel die zowel het geheugen traint als de competitiviteit! Tijdens de spelletjesnamiddag van Haan op Stelten had de Sint opgemerkt dat dit gamma van spelletjes velen kon bekoren! Er lag ook nog wat lekkers en zo waren we allen weer tevreden!

vrijdag 22 november 2013

Uitstap 'Week van de smaak'

Gisteren vertoefden we in Duin & Zee. We maakten kennis met de keuken van 'De dolle zalm'! Na het wassen van de handen kregen we een koksmuts opgezet en werden we in 3 groepen verdeeld. Het eerste groepje mocht het hapje klaar maken. Het werd een toast met grijze garnalen en kruiden en een toastje met verse, zelfgemaakte groene pesto van de zandrucola die geplukt werd in de duinen! Het tweede groepje mocht het hoofdgerecht prepareren. De kabeljauw werd geplet samen met de aardappelpuree, de pijpajuintjes , de erwtjes en daar werden dan hamburgertjes van gemaakt. Iedereen had zijn taakje! Het laatste groepje mocht het dessert klaar maken. Met de confituur van de duindoorn, gemalen speculoos, mascarpone en heerlijke slagroom toverden we een super lekker dessert uit onze mouw! Daarna mochten we nog eens op zoek in de duinen en op het strand naar al dat lekkers die ook bruikbaar is om mee te koken. En als laatste... smullen maar! Meer leuke foto's via de link!

Busje komt zo...

Onze bus doet het fantastisch! Vraag maar eens aan je kapoen... Welke meiden of jongens stappen er op of af????

Lessen over het milieu

Elk jaar opnieuw komen de jongens en meisjes van het 6e leerjaar ons een les brengen over het milieu. De kinderen van onze klas waren dolenthousiast en luisterden en keken vol bewondering. We leerden weeral heel wat bij tijdens de quiz die ze hadden voorbereid. Een dikke pluim voor de 6e klas!

spelletjesnamiddag 'Haan op Stelten'

Dinsdagnamiddag kwam n.a.v. ons thema 'Sint', de dame langs van Haan op Stelten. Deze winkel in De Haan is gespecialiseerd in leerrijke en duurzame spelletjes en een fervente voorstander van HABA. Onze klas is (door de komst van de Sint ;) ) al serieus uitgerust met HABA-spelletjes. Met de komst van de goede Sint op 6 december hopen we uiteraard dat hij opnieuw ons klasje niet vergeet. Nu weten we ten minste al wat onze favoriete spelletjes zijn! Jullie krijgen volgende week ook allemaal een reclamefolder mee van Haan op Stelten, kwestie van ideeën te hebben hé...

Mededeling

Liefste mama's en papa's,

Maandag a.s. komt de schoolfotograaf langs. Vermits jullie kapoentjes er altijd piekfijn bijlopen, hoef je uiteraard niets speciaals te doen! Alleen een big smile zal de foto doen schitteren!

dinsdag 19 november 2013

Week van de smaak: proevertjes!!!

Vanmorgen hielden we een proevertjesstand! Velen hadden al gezellig thuis gerechtjes klaargemaakt en wisten perfect welke ingrediënten ze nodig hadden om hun heerlijke pareltjes te presenteren! Anderen demonstreerden het voor ons! We kregen heel wat lekkers voorgeschoteld! Van tomatensoep met balletjes, worstenbroodjes, citroentaart, appelcake, marmercake, fruitcocktail, chocopudding, broodpudding tot toastjes met verse grijze garnalen toe! Van een rijk smakenpalet gesproken! We hebben geproefd, gesmuld en genoten! Foto's vind je terug via de link op de schoolwebsite/activiteiten.

https://plus.google.com/photos/109918221773927046191/albums?banner=pwa&gpsrc=pwrd1#photos/109918221773927046191/albums?banner=pwa&gpsrc=pwrd1


Hij komt...Hij komt...

Ons lijstje is af! Met al onze wensen schreven we een leuke brief naar de Sint. Hopelijk krijgen we allen waar we stilletjes op hopen... En nu de brief naar de post brengen en wachten tot 6 december!

donderdag 14 november 2013

Hoekenwerk...

Samenwerken = groepsgevoel stimuleren

Deze namiddag speelden we leerspelletjes in groepjes. We deden dit a.h.v. een doorschuifsysteem. Bij het ene spel kwam de vraagstelling heel duidelijk aan bod, bij het ander lag de nadruk meer op het samenwerken, dan weer een geheugenspel, een spel om het lezen te bevorderen, enz... We hadden alvast dolle pret! Leren kan toch oh zoooooo leuk zijn op zo'n speelse manier!














ouderbrief 4 i.v.m. het leren lezen

Ouderpagina 4
De woorden lenen zich om rondom het thema ‘wonen’ en ‘bos’ allerlei activiteiten te ondernemen. De letters h – e - w – o – a – u komen daarbij met behulp van de woorden: huis, hek, weg, bos, tak, hut.

Uw kind leert niet alleen nieuwe woorden en letters, het doet ook belangrijke oefeningen. In deze kern leert uw kind bijvoorbeeld het lezen van werkwoorden met de derde-persoons-t, zoals: 'loopt', 'maakt' en 'rent'. U zult merken dat uw kind steeds meer en beter leert lezen. Vertel hoe knap u dat vindt.

Uw kind leert niet alleen nieuwe woorden en letters, het doet ook belangrijke ontdekkingen. Uw kind gaat steeds meer ontdekken waar lezen eigenlijk toe dient: je kunt genieten van een verhaal, je kunt informatie opzoeken in een boek of een gids en je kunt elkaar op papier een boodschap doorgeven! Het eerste spel bij “Samen bezig zijn’ ondersteunt de laatste functie van lezen en schrijven.
Samen bezig zijn
U heeft een paar kleine blaadjes papier nodig. U schrijft een opdracht op een blaadje, bijv. 'tik een oor aan'. Uw kind leest de zin en voert uit wat het leest. Dan mag uw kind een opdracht opschrijven die u uit moet voeren. Zinnetjes die mogelijk zijn met de letters en woorden die uw kind heeft geleerd zijn:

tik een oog (oor, buik, neus, been, voet) aan.

kijk naar mijn teen (oor, buik, neus, been, voet).

Wanneer uw kind de w heeft geleerd, kunt u elkaar de lichaamsdelen ook laten aanwijzen: wijs een teen (oor, buik, neus, been, voet) aan.

Hier volgen tips om samen bezig te zijn met de kennis die uw kind tijdens het leesonderwijs heeft opgedaan. Vraag steeds aan uw kind welke letters het op school heeft geleerd. Schrijf die letters thuis ook op kaartjes die u in een (koelkast)doosje bewaart; dan bent u er zeker van dat u de spelletjes met de goede letters speelt.

Een verlanglijstje schrijven

Misschien hebt u ze al in huis, de speelgoedboekjes die de periode van Sinterklaas aankondigen. Binnenkort zal uw kind intensief bezig zijn met de spannendste gebeurtenis van het jaar. En al snel zal het beginnen met het maken van een verlanglijstje. U kunt uw kind helpen bij het maken van zo’n lijstje. Meestal knippen kinderen uit een van de boekjes de afbeeldingen van hun favoriete speelgoed. Nu uw kind al zoveel letters kent, is het ook aardig om samen een verlanglijstje te schrijven. Laat uw kind zoveel mogelijk letters van een woord opschrijven. Alleen als het een bepaalde letter echt niet weet, kunt u het woord voorschrijven. Let nog niet op spelfouten. ‘Hond’ wordt waarschijnlijk met een –t- geschreven (hont) en ‘trein’ krijgt opeens een lange -ij- (trijn). Laat dat gerust staan. Het brengt geen schade toe aan het latere spellingniveau. Uw kind kent de klanken immers alleen nog maar volgens de geleerde letters. Daarom zal het alle woorden precies zo schrijven zoals ze worden uitgesproken. Corrigeren ontmoedigt op dit moment alleen maar het spontaan schrijven.

Prentenboeken lezen

Het lezen van prentenboeken is vooral in de fase van de kleutergroepen erg in trek. Vaak komen ze ook nu nog wel uit de kast. Kinderen smullen vaak voor de tiende keer nog van een verhaal. Nu uw kind echter al heel wat letters kent, kunt u het zo nu en dan een woord of een stukje van de tekst laten lezen. Soms herinnert een kind zich de tekst nog en herkent het zelfs een lang woord al aan een aantal letters. Een leuke ervaring!

Rijmpjes maken

In deze periode zijn rijmpjes en versjes aan de orde van de dag. Probeer eens met uw kind rijmwoorden te maken, zinnen met rijmwoorden te bedenken of zoveel mogelijk rijmwoorden bij een startwoord te bedenken. Ook hier moet u vooral op de uitspraak letten en niet op de schrijfwijze. Dus 'zijn' rijmt op 'trein' en 'mand' rijmt op 'klant'. Laat uw kind eens ervaren welke woorden in de bekende sinterklaasliedjes rijmen. Bedenk ook samen rijmpjes! Een speurtocht door het huis

Schrijf de volgende opdrachten op kaartjes en zet daarmee een speurtocht uit in uw huis. Aan het eind verstopt u een versnapering. En wie weet bedenkt Zwarte Piet wel hetzelfde spel bij het zetten van de schoen. Op een morgen ligt er geen snoep in de schoen maar een briefje: – kijk bij het raam ... en bij het raam ligt een briefje met de tekst: – zoek in de vaas ... en in de vaas zit een briefje met de tekst: – er zit wat in de laars ... en in de laars zit weer een briefje met de tekst: – ren maar naar bed ... en daar ligt een briefje met de tekst: – het staat op de kast.

Succes verzekerd!
Leuke materialen in bibliotheek en boekwinkel
In de meeste bibliotheken en boekwinkels is een aparte plank met materiaal voor beginnende lezers. Leuk om ook thuis bezig te zijn met de ontdekkingen die uw kind op school doet. Er zijn samenleesboeken, spelletjes, voorleesboeken, groeiboeken, audio-cd's, kleurboeken, speelleerbloks en cd-roms. Allemaal afgestemd op het niveau van uw kind.
Geschikt voor deze periode:

- Samenleesboek pas op in het bos, geschreven door Bies van Ede, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8587.8

- Samenleesboek het huis in de boom, geschreven door Lieneke Dijkzeul, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8056.6

- Samenleesboek boos van huis, geschreven door Nicolle van den Hurk, Uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.7728.x

- Maan-roos-vis-boekjes, serie 4, geschreven door diverse kinderboekenauteurs, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90 276 2098 9

- Maan roos vis voorleesboek, met verhalen van Frank Herzen, Els Pelgrom en anderen, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3055.0

- Het grote maan roos vis letterspel, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3059.3

- Maan roos vis, diverse kleurboeken en speelbloks, verkrijgbaar bij de boekhandel

- Maantjes serie 4, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90 276 7597 x

- Raketjes serie 4, uitgeverij Zwijsen

donderdag 7 november 2013

Enkele data voor november

04/11: zwemmen
11/11: Wapenstilstand= geen school
12/11: oudercontact van 16-19u
18/11: zwemmen
21/11: uitstap n.a.v. 'week van de smaak' in Duin & Zee
23/11: feest voor de nieuwe dorpslinde!
29/11: duidingsmoment in de turnzaal

donderdag 17 oktober 2013

Wat leren we in kern 3?

 
 


Kern 3Kern 3

doos-poes-koek-ij



In deze kern leert uw kind.

Letters: d - oe - k - ij - z
Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep
Herhaling van de letters van kern 1 en 2

Woorden en zinnen

Uw kind is bij het begin van kern 3 alweer een week of zeven in leerjaar 1. Steeds meer woorden kunnen worden gelezen. Uw kind leert niet alleen nieuwe letters en woorden, maar oefent deze ook op verschillende manieren. Een voorbeeld van zo'n oefening is het invullen van letters in woorden waarin een letter ontbreekt. Bij het stukje ‘-en’ kan het kind kiezen uit b, p en r om er een compleet woord van te maken. Het plaatje dat naast het woord afgebeeld wordt geeft aan welk woord bedoeld is (ben, pen of ren).
Uw kind leest ook al korte zinnen
Uw kind leest ook al korte zinnen.
ik eet een vis.
een kip en een aap.
tim zit bij een boom.

Veilig en vlot gaat ook deze keer terug mee met de blauwe kaarten. Wisselrijtjes lezen is dus de boodschap.

 





















donderdag 10 oktober 2013

Nog enkele data voor oktober...

14/10: zwemmen
15/10: in de namiddag toneelvoorstelling in het SVC
18/10: dag van de jeugdbeweging: je mag in je outfit naar school komen!
24/10: rapport 1e leerjaar
25/10: duidingsmoment 14.20u
26/10 - 03/11: herfstvakantie!
04/11: zwemmen

dinsdag 8 oktober 2013

LUISJES GESPOT!!!!

Luizen uitroeien! Zo doe je het!

Afbeelding van mama die de haren wast van haar dochter (natkammethode)Een nieuw schooljaar, een nieuwe luizenplaag. Ook al ben je uiterst hygiënisch, elk kind kan op een dag thuiskomen met luizen. Met deze tips ben je snel van de beestjes af. Download de handleiding met foto’s.
Je vindt ze hier in andere talen.


Luizen? Zo roei je ze uit!

Vooraf!
  • Zijn er luizen gesignaleerd, gebruik dan niet elkaars muts, petje, sjaal, das, haarspeldjes, borstel en kam.
  • Hang jassen niet te dicht bij elkaar of gebruik een plastic zak of luizententje.
  • Controleer de haren regelmatig bij iedereen in huis en vergeet jezelf niet.
  • Het is totaal zinloos om de haren preventief te behandelen met chemische producten.
  • Merk je luizen op bij je kind. Verwittig dadelijk de school!
Wat is een goede luizenkam?
  • De afstand tussen de tanden van de kam moet zo fijn mogelijk zijn. (0,2 mm) zijn. Als de tanden verder uit elkaar staan, glippen de luizen ertussen. Als ze te dicht bij elkaar staan, wordt het te moeilijk om het haar te doorkammen.
  • De tanden zijn het best ruitvormig of rechthoekig, op deze manier worden de luizen beter tussen de tanden geklemd. Gebruik geen kam met ronde tanden.
  • Je kiest het best voor een metalen kam.
De natkammethode: download de handleiding
  1. Was het haar met gewone shampoo boven de wasbak. Vind je nu al luizen?
  2. Breng veel conditioner in het haar en laat even inwerken
  3. Kam de knopen uit het haar met een gewone kam
  4. Kam het haar van achter naar voor met een luizenkam tegen de schedelhuid aanJe kind zit met het hoofd voorover gebogen.
  5. Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor, van links naar rechts en van rechts naar links. Zorg ervoor dat de kam altijd in contact komt met de hoofdhuid, want de luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid.
  6. Kijk goed achter de oren en in de neklijn. Warme en vochtige plaatsen bieden luizen de beste overlevingskansen.
  7. Veeg na elke kambeweging de luizenkam af aan een (witte) servet of keukenrol en controleer op luizen.
  8. Laat je kind nu rechtop zitten en het hoofd achterover buigen. Spoel het haar goed, zodat alle conditioner uit het haar is.
  9. Kam het haar met een gewone kam naar achter,
  10. Kam nu met de luizenkam van voorhoofd naar nek. Start bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor. Veeg telkens af aan de servet.
Bekijk hieronder het filmpje van TV.Klasse over de natkammethode.

Luizen? Dat krijg ik niet!

Wie?
Iedereen van het gezin moet gecontroleerd worden. Een behandeling volstaat bij wie levende luizen gevonden zijn
Hoe lang?
  • Je moet per beurt minstens een kwartier kammen
  • Controleer wekelijks het hoofd op een nieuwe besmetting met de natkammethode.
  • Zonder bloed kunnen luizen maximum 1 à 2 dagen overleven. Neten kunnen 10 dagen overleven. Laat de verkleedkoffer dus enkele weken links liggen om hem terug luizenvrij te maken.
Reinigen?
  • Kammen en toebehoren kan je met een tandenstoker schoonmaken of 30 seconden in water van 60°C dompelen.
  • Was mutsen, sjaals, haarbanden, beddengoed (vooral kussenslopen), knuffels in warm water (5O°-60°).
Luizenshampoos?
  • Hoofdluizen raken resistent tegen de meest gebruikte chemische producten.
  • Gebruik ze nooit preventief.
Luizen weghouden?
  • Blijf gedurende 14 dagen meerdere keren per week de haren uitkammen met een luizenkam.
  • Controleer nadien wekelijks het hoofd op een nieuwe besmetting

donderdag 3 oktober 2013

Bosuitstap Beisbroek

Vanmorgen verkenden we het bos van Beisbroek. Onze stagiaire, juf Amélie, had een leuke wandeling voorbereid. Aan de hand van het spannende verhaal van kabouter Wouter, zochten we naar zijn verloren broertje, maar we moesten oppassen voor de trol...! We beantwoordden vraagjes en zochten naar paddestoelen, eikels, blaadjes en kwamen zelfs onderweg de echte boswachter tegen! Ook om te spelen is dit dé ideale plek, misschien eens een tip om nog eens terug te gaan met het ganse gezin...? Foto's via de link 'activiteiten'.

dinsdag 1 oktober 2013

Splitsingen tot 5!

We oefenen elke dag de splitsingen tot 5. Je kan via de link, op een leuke website, ook online oefenen!
http://www.computermeester.be/fotosplitsing.htm

Ouderbrief 2 i.v.m. het leren lezen.

Ouderpagina 2
na ongeveer 4 weken leesonderwijs
Woorden en letters
Uw kind heeft nu ongeveer vier weken leesonderwijs gevolgd en is  al aan kern 2 toe. Het kan inmiddels al een aantal woorden en letters lezen. De letters van kern 1 zijn bekende letters geworden. De komende weken komen daar nieuwe letters bij met behulp van woorden die passen bij het thema.

In de eerste maanversie zijn de letters i - m - r - v - s – p bekende letters geworden. De letters t – n – b – oo – aa komen daarbij met behulp van de woorden: teen, neus, buik, oog, aap.

Kinderen krijgen deze woorden aangeboden met behulp van een verhaal dat verteld wordt bij een reuzenleesboek. Hakken en plakken
Uw kind krijgt niet alleen een grotere letterkennis, maar werkt op school ook aan de vaardigheden die nodig zijn om te kunnen lezen: woorden in stukjes hakken (letters of klanken) en die stukjes weer aan elkaar plakken tot een woord.

Met behulp van de tot nu toe geleerde letters kunnen ook andere woorden worden gemaakt dan bovenstaande woorden, bijvoorbeeld: vaar, kaas, pit, raam, boos. Dat is een ontdekkingsreis met steeds meer ontdekkingen en uitdagingen.

Wat is er voor uw kind leuker dan thuis te laten zien wat het allemaal al kan? Het is belangrijk dat uw kind zelfvertrouwen krijgt bij het lezen. Spreek daarom altijd uw waardering uit over de leespogingen en de schrijfsels van uw kind, ook al gaat er nog wel eens iets mis.
Samen bezig zijn
Hier volgen tips om samen bezig te zijn met de kennis die uw kind tijdens het leesonderwijs heeft opgedaan. Vraag steeds aan uw kind welke letters het op school heeft geleerd. Deze woorden zijn immers samengesteld uit de letters die in kern 1 en 2 van Veilig Leren Lezen zijn aangeboden. U zult verbaasd zijn hoeveel ze al kunnen!

Zet de woorden in de computer en druk ze af. Laat uw kind de lange rij met geprinte woorden verschillende keren hardop verklanken.

Misschien wil uw kind zelf ook woorden typen op de computer. Op het toetsenbord staan echter hoofdletters, terwijl veel kinderen alleen maar kleine letters kennen. Daarom is het een leuk idee om op de toetsen gekleurde stickertjes te plakken, waarop de kleine letters zijn geschreven. Leer uw kind wel, dat het voor de letter -aa- twee keer de a-toets moet intikken.

Als uw kind van schrijven, tekenen, knippen en plakken houdt, kunt u van een simpel schriftje een letterboek maken. Schrijf op elke bladzijde van het schriftje een van de letters van kern 1 en 2 van de versie die op de school van uw kind wordt gebruikt. Laat uw kind op elke pagina tekeningetjes maken, plaatjes plakken en woordjes schrijven waarin die letter voorkomt. Bij de letters -aa- en -oo- mag u ook woorden goedkeuren waarin de open lettergreep voorkomt (bijvoorbeeld 'raamen' in plaats van 'ramen'). Uw kind gaat immers alleen nog maar op de klank af.

Speel een leuk spel met de letters die uw kind al kent. Maak letterkaartjes, bijvoorbeeld door stukjes karton van twee bij twee centimeter te knippen. Schrijf op elk kaartje een letter. Leg de kaartjes met de achterkant naar boven op tafel. Geef iedere speler pen en papier. Pak een zandloper of eierwekker om de speeltijd te begrenzen. Het spel kan nu beginnen. Een kind mag vijf letters omdraaien. Als daar geen klinker bij is, mag het extra kaartjes omdraaien totdat -aa- of -oo- gevonden is. Laat het kind de letters benoemen. Draai daarna de zandloper om of stel de eierwekker in op drie minuten. Geef de spelers de opdracht zoveel mogelijk woorden op te schrijven. Als de tijd om is, stopt iedereen met schrijven. De spelers wisselen nu hun blaadjes uit. Ze lezen en beoordelen elkaars woorden. Ieder goed woord is een punt waard. Hoeveel woorden kunnen de spelers binnen de gegeven tijd maken?
Leuke materialen in bibliotheek en boekwinkel
In de meeste bibliotheken en boekwinkels is een aparte plank met materiaal voor beginnende lezers. Leuk om ook thuis bezig te zijn met de ontdekkingen die uw kind op school doet. Er zijn samenleesboeken, spelletjes, voorleesboeken, groeiboeken, audio-cd's, kleurboeken, spelleerbloks en cd-roms. Allemaal afgestemd op het niveau van uw kind.
Geschikt voor deze periode:

- Samenleesboek ik ben aap, geschreven door Nanda Roep, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8585.1

- Samenleesboek roos met een oog, geschreven door Truus van de Waarsenburg, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.8054.x

- Samenleesboek een buik voor maan, geschreven door Daniëlle Schothorst, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.7726.3

- Maan-roos-vis-boekjes, serie 2, geschreven door diverse kinderboekenauteurs, uitgeverij Zwijsen. ISBN 90 276 2144 6

- Maan roos vis voorleesboek, met verhalen van Frank Herzen, Els Pelgrom en anderen, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3055.0

- Het grote maan roos vis letterspel, uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3059.3

- Maan roos vis liedjes (audio-cd), uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.3767.9

- Spelen met maan-roos-vis (cd-rom), uitgeverij Zwijsen, ISBN 90.276.4398.9

- Maan roos vis, diverse kleurboeken en speelbloks, verkrijgbaar bij de boekhandel

- Maantjes serie 2, uitgeverij Zwijsen ISBN 90 276 7594 5

- Raketjes serie 2 ,uitgeverij Zwijsen

vrijdag 27 september 2013

Schooluitstap Brussel

Gisteren vertrokken we met z'n allen met de trein richting Brussel. De trein is op zich al altijd een beetje reizen...! We bezochten het museum voor natuurwetenschappen. Daar toegekomen verkenden we eerst de tijdelijke tentoonstelling van de babydieren, dit thema zien we in ons zonnekind, tijdens de les wereldoriëntatie. Het was een toffe tentoonstelling! We kropen als een mol, bouwden een reuzevogelnest en vermomden ons zoals de dieren met hun schutkleur. Daarna verkenden we het verdiep van de dino's! Waaw, wat imposant zeg! Ook het stuk van de orka's en de zoogdieren sprak tot ieders verbeelding! We hebben er van genoten! Wil je zelf ook eens het museum verkennen met je kind, bekijk dan alvast de info op www.natuurwetenschappen.be! Museum voor natuurwetenschappenFoto's via de link van de schoolwebsite:  'activiteiten'

Rapport september

Beste ouders,

Het rapport van de maand september krijg je maandag mee in de boekentas van uw kind. Op de kalender staat vrijdag 27 september maar daar het woensdag scholenloop was en ik een dubbele klas had, donderdag was er de schooluitstap en vrijdag juf Bieke, is het nu maandag geworden. Dank voor uw begrip. In de toekomst, als het rapport is op vrijdag, zal je dat voor onze klas op donderdagavond vinden omdat ik er op vrijdag niet ben.

woensdag 25 september 2013

Scholenloop

Woensdag was er loopwedstrijd in het Sportcentrum van Bredene. Met alle scholen uit Bredene, in groepjes volgens leeftijd en geslacht, liepen we de longen uit ons lijf! We hadden zelfs twee grote winnaars in onze klas: Proficiat Tigo met de eerste plaats en een pluim voor Aiden met een ongelofelijke derde plaats! Proficiat aan al die flinke lopers! (foto's via de website link 'activiteiten')

peter- en meterschap

Zoals elk jaar opnieuw vierden we vorige week het meter- en peterschap. Samen deden we met de 3e graad wat activiteiten om elkaar wat beter te leren kennen. Elke "meter" en "peter" nemen een leerling van het eerste leerjaar onder hun hoede. Zo voelen ze zich wat meer geborgen en kunnen ze ook hulp bieden tijdens schoolse activiteiten. Het werd een leuke en verrassende combinatie! Foto's vind je terug via de schoolwebsite, klik op de link 'activiteiten'.

donderdag 19 september 2013

verbeteringen werkboekjes

In de werkboekjes worden enkel de oefeningen verbeterd die de kinderen zelfstandig gemaakt hebben, die moeten ze daarna met hun groene potlood nog eens verbeteren. De oefeningen die we samen maken, zijn uiteraard overbodig te verbeteren. Ik verbeter ook steeds met groen, niet met rood, deze kleur ligt me niet...

Bingel

Met trots willen we met onze school voor het derde schooljaar op rij "bingel" aankondigen! Wat is "bingel" nu precies?

Bingel.be is een online oefenmodule die leerlingen motiverende oefeningen aanbiedt en die ik, als leerkracht, op een eenvoudige manier kan evalueren.

online oefenen van gekende leerstof en uitbreiding
thuis en op school:
ideaal voor huiswerk, contractwerk …


tijdsbesparend: bingel.be verbetert voor mij zodat ik als leerkracht, meer tijd heb voor het echte lesgeven

eenvoudig: verrassend eenvoudig voor zowel mezelf als de leerlingen

motiverend: voor de leerlingen door de leuke en gedifferentieerde aanpak

Online oefenen

Bingel.be is een online oefenmodule. De leerlingen maken oefeningen op bingel.be terwijl je als leerkracht de controle behoudt. bingelsite.be zal meer dan 2000 oefeningen bevatten uit de meest recente VAN IN-methodes.

Thuis en op school

Leerlingen kunnen oefeningen maken waar en wanneer ze willen: op school, op de computer thuis, bij oma … Daardoor is bingel.be ideaal voor
huiswerk


contractwerk

vrij oefenen


Tijdsbesparend

Omdat bingel.be het verbeterwerk voor de juf doet, krijg ik meer ruimte om met andere facetten van het lesgeven bezig te zijn. Ondertussen behoudt de juf de controle doordat ze per leerling alle opgaven en antwoorden kan bekijken.

Eenvoudig

Bingel.be is voor zowel de leerkracht als de leerlingen verrassend eenvoudig. U hoeft helemaal niets van ICT te kennen. De resultaten van de leerlingen worden bijvoorbeeld automatisch via e-mail doorgestuurd.

Motiverend

Binnen de grenzen van Bingel vinden uw kinderen alles wat ze nodig hebben om op een leuke manier te oefenen wat ze in de klas geleerd hebben:
afwisselende oefeningen die aansluiten bij de leerstof


extra stimulans door de automatische niveau-aanpassing

leerlingen krijgen onmiddellijk feedback

afgestemd op de leefwereld van kinderen door het gebruik van o.a. avatars

Zo, nu kan je van start! De code vind je terug in de agenda van je kind. Indien er een taak in de agenda staat, dan vind je die weldra terug op bingel.

Veel plezier!


groetjes,


juf Kim

donderdag 12 september 2013

Bekijken van de foto's...

Er schuilt even een technisch probleem bij het bekijken van de foto's via onze blog. Je kan voorlopig de foto's van onze klasactiviteiten enkel bekijken via een omweg. Je start op de website van de school www.vbsdedorpslinde.be en dan klik je onderaan op 'activiteiten' en dan klik je op L1 dat is mijn picasa -account. Zo kan je de foto's bekjken!

donderdag 5 september 2013

Pinnen en Blutten

Gisteren speelden we het superleuke dorpsspel 'pinnen en blutten'. Van peuter tot 6e leerjaar, iedereen deed mee met de knotsgekke spelletjes. Als verrassing kregen we tijdens de pauze een heerlijk ijsje! Uiteindelijk wonnen de blutten met 2 punten verschil! Foto's vind je onderaan via de link naar picasa!

Kern 1 leren lezen

Dit leert uw kind in kern 1

Letters: m - r - v - i - s - aa - p - e
Woorden: ik - maan - roos - vis - sok aan pen - en





Deze woorden en letters zult u de komende tijd terugzien in het materiaal waarmee uw kind op school werkt. Ze zijn belangrijk, omdat ze centraal staan in de voorleesverhalen én in het leesonderwijs voor de komende weken.



 

Aan de hand van deze woorden leert uw kind de letters. Deze letters spreekt uw kind uit met hun klank, dus niet met de alfabetnaam van de letters. Uw kind zegt dus mmmmm en rrrrr in plaats van 'em' en 'er'. Het is heel belangrijk dat u dat ook doet! Aan de hand van de oefeningen in de klas ontdekt uw kind langzaam maar zeker het systeem van ons schrift: woorden bestaan uit losse letters en met die losse letters kun je oneindig veel nieuwe woorden maken. 'Vis' bestaat uit de letters v - i - s. Van 'vis' kun je heel makkelijk 'is' maken. En met de 'm' van 'maan' krijg je het woordje 'mis'. Het lijkt zo simpel, maar voor kinderen is dit een heel belangrijke ontdekking.

Sommige kinderen ontdekken in de woorden niet alleen de letter die bij dat woord wordt aangeboden (zoals r- van roos) maar ze ontdekken ook de klanken van de andere letters: -oo- en s-. Voor sommige kinderen is het een extra uitdaging om ook met die letters te experimenteren. Als deze kennis er niet spontaan is dring het dan niet op. Het belast het kind onnodig. De basiskennis blijft alsnog het belangrijkst.



Enkele praktische weetjes...

In de voormiddag breng je (indien mogelijk, dus niet verplicht) graag een stuk fruit mee, in de namiddag mag dat een koek zijn. We drinken ook alleen maar water.
Vanaf het eerste leerjaar wachten mama, papa, opa, oma... best op ons aan de schoolpoort, we stappen al alleen over de speelplaats naar onze rij en terug. Kinderen die starten in het eerste leerjaar, krijgen heel wat te verwerken van informatie. We doen alles heel geleid en stap voor stap maar het kan natuurlijk gebeuren dat ze tijdens deze eerste weken wat vergeten of ergens niet aan denken, wees daarom niet boos maar geef hen de kans om er de volgende keer wel aan te denken. Ze zijn er om te leren en die zelfstandigheid zullen ze ook spontaan aangeleerd krijgen in het eerste. Ook ik als juf kan er ook niet altijd individueel op toezien dat ze altijd alles spontaan doen wat ik vraag. Opgroeien vraagt tijd...

maandag 2 september 2013

Enkele data voor september!

Woensdag 4 september spelen we opnieuw met de hele school PINNEN en BLUTTEN, joepie, dolle pret!!

Dinsdag 10 september is er info-avond voor onze klas om 19.30u. Dit is een belangrijke avond voor mama's en papa's die heel wat informatie zullen krijgen over onze klaswerking.

Maandag 16 september gaan we voor de eerste maal zwemmen. Hier zullen we de kinderen verdelen in niveaugroepen.

Vrijdag 20 september hebben we opnieuw de STRAPDAG!

Donderdag 26 september gaan we op schoolreis naar..........!

Vrijdag 27 september krijg je je eerste rapportje mee naar huis.

Maandag 30 september gaan we terug zwemmen.

vrijdag 30 augustus 2013

Planning turnlessen/zwemlessen

Er is een vast wekelijks turnuur voorzien op vrijdagmorgen, het eerste lesuur.
De week van het zwemmen, blijft ook het turnuur op vrijdagmorgen. De NIET-zwemweek, dan is er ook nog turnen op maandagvoormiddag. Zo, indien er nog vragen zijn, stel ze mij gerust via de agenda of mail.

groetjes

juf Kim

Welkom in het eerste leerjaar!

Een nieuw schooljaar, een nieuwe start,
een kans om heel wat nieuws  te leren,
om vrienden te maken,
om iets nieuws te proberen.

Leren tellen, schrijven en lezen,
in het eerste hoef je niets te vrezen,
samen gaan we er tegenaan,
met roos, vis, ik en maan.
 
Op stap met de klas,
zingen, springen, naar de turnzaal in pas,
wat is het fun in 't eerste te zijn,
zing je mee met het refrein? 
 
 
Ik heb er ongelooflijk veel zin in, jullie ook? Je bent welkom op 2 september in mijn klas met je boarding pass....!
 
Tot dan hé Chayenne, Lucas, Kaine, Mathis, Nina, Anita, Vera, Cayetano, Leandro, Vin, Mathias, Matthias, Kaat, Katara, Aiden, Asya, Maike, Wout, Mihriban, Aidan, Bo, Tigo, Wout en Senna!
 
Groetjes
 
juf Kim